ScanRobotul scanează cărţile cu o viteză de cel puţin 10 ori mai mare decât un scanner obişnuit şi nu necesită decât o minimă prezenţă umană în cadrul procesului de scanare.
Realizat în urma unei colaborări între compania germană Treventus Mechatronics şi Biblioteca Universitară a Saxoniei de Jos, ScanRobotul foloseşte o tehnică ingenioasă pentru a scana până la 2.400 de pagini pe oră. Cartea stă deschisă la un unghi de 60 de grade, iar paginile se „lipesc” de scannerul ce le „absoarbe” prin sucţiunea uşoară a aerului. Robotul este atât de atent cu documentele, încât i-au fost date în lucru chiar şi opere extrem de vechi care altminteri nici n-ar fi fost luate în considerare pentru digitalizare, spun producătorii.
„Bibliotecarul” electronic a fost creat în cadrul unui proiect ce urmăreşte digitizarea comorilor culturale şi ştiinţifice din Saxonia de Jos. Ţinând cont de faptul că şi în România Guvernul doreşte transpunerea în format digital a tuturor documentelor istorice, culturale şi ştiinţifice din Arhivele Statului, poate că nu ar strica de loc ca oficialii Ministerului Comunicaţiilor, prezenţi la Hanovra, să arunce o privire la ScanRobotul universitarilor germani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu