luni, 14 aprilie 2008

Internetul - noul prieten al copiilor?

Consiliul National al Audiovizualului a facut public recent un studiu care evidentiaza cifre si statistici importante in raportul copiilor cu Internetul.

73% dintre copiii cu vastre intre 6 si 15 ani au afirmat ca au auzit de Internet si 75% dintre l-au si utilizat.In total, 44% dintre copii folosesc Internetul in diverse scopuri, dintre acestia 64% accesandu-l cel putin o data pe saptamana. Locurile in care acceseaza Internetul sunt acasa, la scoala sau la prieteni, existand o scadere a popularitatii mult-vestitelor "Internet cafe"-uri.

In conditiile in care zilnic apar mii si mii de carti in format electronic, site-uri cu indicatii sau chiar solutii pentru teme, referate sau eseuri, nu ne putem mira ca intr-o zi obisnuita copiii petrec, in medie, 103 minute utilizand Internetul. In acelasi timp, suntem primii care recunosc utilitatea uriasei baze de informatii pe care Internetul o pune la dispozitie si facilitatea cu care se poate desfasura o conversatie gratie acestui mediu de comunicare.



Tinand cont de diversitatea si cantitatea uriasa de informatii pe care o faciliteaza Internetul - atat utile cat si de divertisment si relaxare - cifrele nu ne arata decat o adaptare a celor mai mici la tehnologia moderna.

Utilizarea Internetului de catre copii nu este o siutatie in Romania, ci in intreaga lume. Mult mai important insa este modul in care Internetul este utilizat. Comisia Europeana publica, in august 2007, un raport in acest sens, bazat pe un studiu la care au participat copii intre 9-10 ani si 12-14 ani. Raportul arata ca juniorii cu varsta intre 9 si 10 ani petrec intre o jumatate de ora si o ora pe zi folosind Internetul si telefonul mobil, perioada de timp crescand pana la trei ore pentru cei intre 12 si 14 ani.

Adevarata problema este in a monitoriza accesul minorilor la informatii care ii pot influenta in sens negativ. Site-urile cu continut violent, pornografice, rasiste etc sunt doar cateva dintre atractiile nocive si extrem de puternice pe care Internetul le ascunde. Conversatiile cu necunoscutii pot fi, de asemnea, un pericol pentru copii

Sa nu uitam ca la sfarsitul anului trecut, analiza facuta de Asociatia pentru Tehnologie si Intenet arata ca 50% dintre copiii intervievati au accesat site-uri cu continut explicit violent, iar 85% dintre cei care au participat la studiu au discutat cu necunoscuti pe Internet.

Cu siguranta ca odata cu cresterea timpului petrecut de copii online, aceste cifre vor creste. Cu atat mai mult cu cat parintii inca nu au la dispozitie instrumentele necesare pentru a controla activitatile pe care copiii le desfasoara pe Internet.

Sursa: Hotnews, HIT.ro

Niciun comentariu: