marți, 24 martie 2009

Pestii robotizati, inamicii poluarii

O echipa de cercetatori din Marea Britanie planuiesc “lansarea la apa” a unui banc de pesti robotizati pentru monitorizarea zonelor marine poluate din nordul Spaniei.

Robotii, in forma de crap, au fost construiti astfel incat sa imite pana la aproape de exactitate pestii reali. Ei imita cu acuratete miscarile de unduire ale pestilor adevarati si sunt “inarmati” cu senzori speciali pentru localizarea unei eventuale surse de poluare in apa, precum scurgerile daunatoare din vasele si vapoarele din apropierea porturilor sau din tevile subacvatice.

Pestii robotizati vor putea comunica informatiile colectate prin tehnologie Wi-Fi si se vor putea conecta la un centru de alimentare pentru incarcarea bateriilor pe baza carora functioneaza.

De asemenea, robotii vor fi echipati cu capabilitati de navigare, ceea ce le da posibilitatea sa inoate independent, fara ajutor sau interactiune cu omul.



Desi ideea de a elibera pestii robotizati pentru detectarea poluarii in porturi si zonele din apropierea coastelor trimite cu gandul la o scena dintr-un film science-fiction, cercetatorii britanici sustin ca exista motive practice pentru aceasta alegere.

In cazul in care experimentul va avea succes, oamenii de stiinta intentioneaza ca, pe viitor, sa foloseasca la scara larga robo-crapii pentru detectarea, monitorizarea si eliminarea poluarii din rauri, lacuri si mari din intreaga lume.

Niciun comentariu: