Atacul care a avut loc saptamana trecuta asupra celebrului site Twitter nu mai este o noutate pentru cunoscatori. Un pusti de numai 17 ani a creat un worm care a afectat Twitter atat tehnic cat mai ales la nivel de prestigiu. Adolescentul, pe numele lui Michael Mooney, este din New York si, conform afirmatiilor sale, a creat viermele din... plictiseala. Mai mult, nici macar nu a vrut sa faca vreun rau si sa aduca vreun prejudiciu site-ului. DOar ca, deoarece cei de a Twitter nu au vrut sa ii raspunda la incercarile de a-i contacta, a ales sa creeze viermele pentru a le arata care sunt vulnerabilitatile si a le oferi sansa sa le corecteze.
In mod cert, insa, actiunea sa a atras atentia celor de la ExqSoft care i-au propus sa semneze un contract pentru pozitia de analist pe probleme de securitate. Travis Rowland, fondator al companiei mentionate mai sus, a sustinut ca tanarul are abilitatile necesare pentru o cariera in domeniu. In plus, atata timp cat atacul nu s-a soldat cu extragerea unor informati care sa ii afecteze financiar pe utilizatorii Twitter, el considera ca exista sanse ca adolescentul sa transforme pasiunea sa in activitate legala si platita.
Atitudinea celor de la ExqSoft nu a fost incurajata si apreciata de catre alti specialisti, acestia considerand ca astfel de atitudini nu pot decat sa incurajeze hacker-ii in activitatile lor. Din istoricul existent, crearea virusilor si a viermilor si activarea lor pe Internet au sanse mai mari sa duca la amenda si chiar puscarie mai degraba decat un contract de munca pe o suma frumoasa de bani.
Dincolo despre dezbaterea daca este etic sa fie angajat un hacker sau nu, din intreaga intamplare Twitter ramane cu o imagine sifonata. Celebrul site care, mai nou, si-a legat numele si de evenimentele de la Chisinau, a lasat o amprenta atat de puternica incat a fost considerata prima revolutie care s-a desfasurat si pe Internet