vineri, 2 octombrie 2009

FIFA 10 se lanseaza astazi

Astazi se lanseaza oficial jocul FIFA 10 in Romania. Aflat in competitie directa cu Pro Evolution Soccer 2010, FIFA 10 va trebui, in ochii multor fani, sa demonstreze o evolutie fata de versiunile predecente.

Electronic Arts a facut publice cerintele minime si recomandate de sistem pentru jocul FIFA 10. Acest titlu va ajunge pe rafturile magazinelor din intreaga lume pe 2 octombrie 2009.

Minimal system requirements:

* CPU: 2.4 GHz single-core
* RAM: 512 MiByte (XP) or 1 GiByte (Vista)
* Graphics card: Geforce 6600 or better, Ati Radeon 9800 Pro or better, Support for Shader Model 2.0 or better, DirectX 9.0c
* VRAM: 128 MiByte
* Sound: DirectX 9.0c compatible sound device
* Input: Keyboard or Dual Analog Gamepad
* HDD: 4.4 GB or more, free disc space
* Internet: Broadband Internet connection required for Installation and online gaming

joi, 1 octombrie 2009

Vrem 3D, dar nu vrem sa platim

Consumatorii de divertisment video sunt atrasi mai mult ca oricand de posibilitatea de a vedea programe TV, filme si jocuri in 3D, insa nu sunt la fel de nerabdatori sa si plateasca mai mult pentru a se bucura de noua perspectiva, se arata intr-un nou studiu realizat de In-Stat Digital.

Astfel, studiul a dezvaluit faptul ca 64% dintre consumatori sunt interesati de 3DTV, dar numai 25% au declarat ca ar plati in plus pentru continutul 3D. In plus, cei care au cumparat un Blu-Ray player sunt mai interesati de 3D decat posesorii mai vechilor DVD playere, in conditiile in care piata Blu-Ray (47%) s-a ridicat in 2009 pana aproape de nivelul pietei DVD (53%).

O noua problema care insoteste tranzitia spre 3D disponibil la scara larga este un posibil razboi al formatelor (similar cu conflictul Blu-Ray - HD-DVD). Pentru a evita aceasta situatie, marii jucatori pe piata TV trebuie sa dezvolte un standard 3D comun. The Blu-ray Disc Association, in anticiparea unui potential "boom" 3D, pregateste deja noi standarde sofware, cu lansare pana in 2010.

Prejudiciu de peste 3,2 milioane de euro din piratarea software in Romania

Piratarea programelor software in Romania a adus, in ultimele sase luni din 2009, prejudicii privind drepturile de autor in valoare de peste 3.254.000 de euro, a declarat Dan Bucur, comisar sef in cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).



Din pacate, nu pot fi prezentate date globale despre pirateria software din Romania din cauza ca actiunile prezentate in acest articol au vizat cazuri instrumentate de BSA, organizatie aflata sub controlul Microsoft. Ca atare, actiunea s-a indreptat catre companii si au fost verificate cu precadere sistemele de operare instalate pe calculatoarele acestor societati. Acesta este si motivul pentru care astfel de incidente se “sting” rapid pe teritoriul Romaniei, ele reprezentand un litigiu comerical iar odata intrate in “legalitate” prin cumpararea licentelor de la Microsoft (in urma unor negocieri), litigiul se stinge de la sine prin retragerea plangerii de catre Microsoft. In acest fel, litigiul este rezolvat favorabil pentru un partener comercial al Politiei Romane, nu insa si pentru stoparea pirateriei in Romania. Totusi in alianta BSA se afla si companii precum Adobe, insa din informatiile noastre nu au fost raportate rezolvarea de alte cazuri de la inceputul existentei BSA pana in prezent, cu exceptia sistemelor de operare Microsoft.

Revenind la subiect, potrivit unui raport intocmit de catre compania Business Software Alliance (BSA), in colaborare cu IGPR, in intervalul aprilie-septembrie 2009 au fost verificate peste 430 de companii/societati comerciale de nivel mediu catre mare in urma sesizarilor primite din diverse surse. Au fost constatate, astfel, 583 de infractiuni, fiind intocmite 420 de dosare penale, in timp ce pentru alte 95 au fost, deja, remise trimiteri in judecata.

In bilantul prezentat marti la sediul IGPR din Capitala se mai arata ca in topul persoanelor juridice care au pagubit cel mai mult detinatorii de drepturi de autor prin utilizarea de programe software, se situeaza o companie din Mangalia, specializata in proiectarea si construirea de nave, parte a unui grup international. In urma verificarii celor 350 de computere detinute de catre companie, autoritatile locale de control au descoperit ca pe o parte dintre aceste aparaturi se rulau programe software in valoare totala de peste 765.000 de euro pentru care reprezentantii societatii nu au putut prezenta licente valabile.

Pe locul secund in aceeasi ierarhie s-a clasat o companie din Bucuresti, specializata in fabricarea de masini industriale si utilaje specifice, cu un prejudiciu de peste 55.000 de euro pentru instalarea fara licenta pe cele 140 de computere utilizate a unor programe fara licenta, informeaza Agerpres.

In ambele situatii, cazurile se afla in curs de investigare.

Raportul BSA mai releva faptul ca, in decursul anului 2009, au fost pronuntate 30 de hotarari penale de condamnare de catre instantele din Romania, stabilindu-se vinovatia persoanelor care au incalcat drepturile de autor asupra programelor de calculator, sanctionarea lor si obligarea la plata de despagubiri civile fata de titularii de drept ai acestor programe.

Printre cei sanctionati se afla administratorii unor societati din Blaj si Sibiu, pentru care au fost aplicate condamnari de 3 ani de inchisoare, cu suspendare conditionata, si plata de despagubiri titularului drepturilor de autor, respectiv un an de inchisoare plus plata de despagubiri civile in valoare de 8.400 de euro.

Totodata, Tribunalul Sibiu a pronuntat, in decursul anului 2009, primele doua solutii de condamnare in Romania a unor societati comerciale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor de calculator. Astfel, pe data de 3 iunie 2009, repectiv 1 iulie 2009, doua birouri de arhitectura si cadastru au fost condamnate la plata unei amenzi penale de 20.000 lei fiecare. In plus, administratorii societatilor comerciale au fost obligati la plata de despagubiri civile in cuantum de 16.350 euro, respectiv 5.689 euro.

Solutii similare, dar cu valori diferite, au fost pronuntate in 2009 de catre instantele din Timis, Dolj, Cluj, Prahova, Sibiu, Galati, Alba, Bucuresti, Caras-Severin, Dambovita, Tulcea, Salaj, etc.

FOTO: Editorial.cartoon.eu

HTC Leo este de fapt HD2, confirmat intr-un catalog O2

Daca cineva mai avea inca dubii asupra faptului ca noul HTC Leo va fi de fapt HTC HD2, a venit momentul sa renunte la ele.

Telefonul a fost prezentat intr-un catalog de retail al operatorului de telefonie mobila O2 din Marea Britanie sub acest nume: HTC HD2.

Catalogul O2 infirma astfel si speculatiile conform carora Leo s-ar fi putut numi de fapt HTC Touch Pro 3.

Pentru cei care nu stiu inca, HTC Leo, pardon, HD2, este un telefon al carui ecran tactil are nu mai putin de 4.3 inci, "creierul" sau este un procesor Snapdragon de 1GHz, garnisit cu 320 MB de memorie RAM si 512 ROM. La capitolul conectivitate, sunt bifate toate caile posibile, de la 3G si pana la Bluetooth, are o camera foto de 5MP si o baterie de 1230mAh.

HTC HD2 va fi lansat, cel putin in Marea Britanie, pe 12 octombrie si, speram cat mai curand si in restul Europei.

marți, 29 septembrie 2009

Hackerii rusi si-au gasit nasul

Ministerul rus al Justitiei a elaborat un proiect de lege care permite Ministerului de Interne si Serviciului Federal de Securitate sa decida deconectarea cetatenilor rusi de la internet. In afara de aceasta, in caz de necesitate, providerii sunt obligati sa furnizeze informatii despre utilizatori si serviciile acordate acestora, scrie marti ziarul rus Vedomosti, citat de Agerpres.



In acelasi proiect, Ministerul Justitiei propune inasprirea pedepselor pentru hackerii site-urilor institutiilor de stat. Daca in prezent, accesul ilegal la astfel de informatii se pedepseste cu cinci ani de inchisoare, noul text propune ca pedepsele sa mearga pana la sapte ani de privare de libertate.

In prezent, organele de control pot cere intreruperea accesului la internet doar la anumite resurse-internet, precum cele extremiste.

Expertii au atras atentia ca limitarea accesului la internet printr-o decizie a Ministerului de Interne sau a FSB contravine Constitutiei ruse. O lege similara a fost adoptata in Franta, dar intrucat ea incalca prevederile Constitutiei, textul a fost modificat. Acum, un francez poate fi deconectat de la internet numai printr-o decizie a tribunalului, a amintit Astamur Tedeev, expert rus in cadrul grupului care pregateste legea referitoare la internet.

Gigabyte face concurs de overclocking

Cei care considera ca isi pot duce in siguranta placile video la frecvente mult peste cele din fabrica, deci se cred overclockeri desavarsiti, au ocazia sa participe la o competitie Gigabyte care incepe la 1 octombrie si tine pana la finele lui 2009.

In fiecare luna, placile supuse overclocking-ului vor fi, pe rand, un GeForce GTX 260, apoi GTX 275 si, in decembrie, doua GTX 275 in SLI.

Concursul va lua in calcul rezultatele din 3DMark Vantage P si din benchmark-ul Resident Evil 5. Castigatorul fiecarei runde va primi 1.500 USD. Premiul doi este o placa video Gigabyte GeForce GTX295, iar premiul trei va primi Gigabyte Ultra Durable VGA GTX285. Dar cel mai interesant este bonusul: orice participant care va depasi benchmark-ul definit de Gigabyte isi va dubla premiul.

Detaliile despre concurs se gasesc la http://event.gigabyte.com.tw/BeatMeIfYouDare/.