Pe primul loc în topul lunii mai, cu un procent de infectare de 3.96%, se află Trojan.Clicker.CM, troianul care afişează reclame prin deschiderea de ferestre noi în browsere. În acest scop, troianul foloseşte o serie de trucuri pentru a putea "ocoli" antivirusul Norton, dacă acesta e instalat în prealabil pe calculatorul vizat.

Pe locul doi se află Trojan.Js.Wonka.UQ, cu 2.85% procent de infectare, care este un script Java ce poate infecta calculatoarele printr-o simplă vizitare a unei pagini web care îl conţine, dacă browser-ul folosit este vulnerabil. În momentul executării scriptului Java, troianul downloadează şi execută alţi viruşi, deschizând uşa tuturor altor ameninţări posibile.

Pe locul trei se află un virus apărut în 2003, Win32.Jeefo.A, cu un procent de 2.40%, care infectează fişiere şi care e periculos nu numai prin răspandire, ci şi prin faptul că printr-o greşeala de programare, anumite tipuri de fişiere, odată infectate, sunt iremediabil corupte şi nu se mai pot recupera date din ele.


"Prezenţa lui Jeefo.A în topul nostru arată cât de răspândită este practică de a partaja fişiere în reţea în România. Virusul se răspândeşte prin fişierele infectate, lipsa unui antivirus pe multe calculatoare făcând ca aceşti viruşi să nu poată fi eradicaţi", a declarat şeful laboratorului de analiză de viruşi al BitDefender, Sorin Dudea.

BitDefender este producătorul unei linii de soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional. Soluţiile BitDefender sunt distribuite printr-o reţea globală de parteneri (distribuitori şi reselleri) în peste 100 de ţări din întreaga lume.