sâmbătă, 15 martie 2008

Un bijutier norvegian a creat primul iPod din diamante şi aur





Diamante şi muzică în acelaşi privilegiat buzunar. Un bijutier norvegian a creat primul IPod din aur şi diamante. Gadgetul super-luxos nu este, însă, de vânzare.

Designerul s-a inspirat pentru acest model din iPod-ul celor de la Apple. S-a gândit să combine tehnologia cu luxul şi astfel a apărut unicul iDiamond. Cele 430 de diamante şi cele 60 de grame de aur alb şi roz de 18 carate fac din el cel mai scump IPod. El va ajunge, în cele din urmă, în posesia cuiva, dar numai după o licitaţie, iar veniturile obţinute vor fi donate în scopuri caritabile.
Sursa: Realitatea TV

Nicolae Guta & Brazilianu & Mr.Juve & Genove - Pune banii la bataie

YouTube va fi si pe televizoare

Aceste zile au marcat momentul oficial prin care site-ul de internet YouTube va fi si pe televizoare.
Aceasta va fi posibil prin faptul ca "TiVo" a semnat un parteneriat in mod oficial cu reprezentantii companiei Google ( care detin YouTube) prin care li se permite sa preia continutul conoscutului site de internet, si pentru ca aceasta sa devina realitate este necesar doar un decodor DVR generatia 3 furnizat de TiVo.



De asemenea Google a elaborat un nou API, care sa permita uploadul fisierelor video fara sa fie nevoie de calculator, ci prin intermediul acelor decodoare furnizate de TiVo.
Prin aceste parteneriate ( anterior YouTube a semnat un contract asemanator cu Nintendo, in ceea ce priveste WiiTube – un produs entertainment integrat in consola Nintendo Wii) YouTube va fi prezent intr-o mult mai mare si mai accesibila masura oamenlor care nu au prea multe de a face cu calculatoarele, ceea ce nu poate decat sa bucure (si sa creasca veniturile Google).

Sursa: DailyTech

vineri, 14 martie 2008

Nicolae Guta - Viata mea se termina la tine |Promo Guta Vol.27| Belea

Orange sarbatoreste 10 milioane de clienti

Orange, liderul pietei locale de telecomunicatii, sarbatoreste 10 milioane de clienti, moment marcat prin prezenta, pentru prima data in Romania, a Presedintelui grupului France Telecom, Didier Lombard.



Cu aceasta ocazie, Orange a pregatit o surpriza pentru clientul cu numarul 10 milioane: Ionut Stroe din judetul Prahova va primi in dar o excursie de o saptamana, pentru doua persoane, la Paris, la un hotel de 5 stele. Toate cheltuielile de deplasare si cazare sunt suportate de grupul France Telecom.

Cu 10 milioane de clienti in Romania, Orange considera ca are o responsabilitate importanta fata de intreaga comunitate si de aceea a luat decizia de a infiinta Fundatia Orange pe plan local. Rolul Fundatiei va fi acela de a dezvolta proiectele curente in care se implica Orange si de a lansa noi programe pentru a facilita accesul la educatie si integrarea in societate a persoanelor marginalizate.

„Implicarea Orange in dezvoltarea comunitatii este un element cheie al programului nostru de responsabilitate sociala. Proiectele in domeniul educatiei vor fi prioritare pentru Fundatia Orange in misiunea sa de a ajuta oamenii sa comunice mai bine intre ei, sa se integreze mai usor in societate si astfel sa aiba sansa de a trai o viata mai buna”, a declarat Richard Moat, CEO Orange Romania.

Sursa: Orange

Project Origin, sau cum sa o calmam pe Alma

Project Origin continuarea jocului action-horror FEAR o readuce pe micuta Alma la sentimente... si mai rele asa ca producatorii jocului promit sa se concentreze mai mult pe acest personaj.
ALMA


Cel putin asta a declarat John Mulkey, lead designer pentru jocul Project Origin, pentru presa de specialitate. Desi nu stim foarte multe despre noua poveste din spatele jocului, producatorii spun ca totusi Project Origin nu va fi doar o versiune imbunatatita a lui FEAR.


Acestia promit un motor grafic imbunatatit care va utiliza functii DirectX 10, soft shadows, motion blur, dynamic lighting si un motor fizic imbunatatit.


Eroul pe care il vom controla este Michael Becket un membru al Delta Force. El va trebui sa faca fata aproape de unul singur monstrilor care misiuna prin Auburn.


Producatorii lui Project Origin mai spun ca vom avea de omorat o varietate mai mare de monstri al caror design va fi adecvat mediilor in care activeaza.


Jocul e asteptat sa apara in aceasta toamna in versiunile pentru PC, Xbox 360 si PlayStation 3.

Sursa: Hit.ro

joi, 13 martie 2008

Hi5 Down Trebuie Sa Facem Hi4


Clik Pe Poza Pentru Marire!!

Mafia Manelelor Vol. 3

Adrian Minune - Mi-a dat Dumnezeu noroc
A-tentat - Ia-ti mireasa zilele
Brandy - Eu sunt mare nas
Brandy - Fata mea steluta mica
Elgi - Eu am scris numele tau
Florin Salam - Nu pleca
Adrian Minune - Mi-a dat Dumnezeu noroc
Jean de la Craiova - Banii n-au valoare
Liviu Pustiu si Niki - Sa ma ierti
Marius Olandezu - Cu zambetul tau
Nea Kalu - Multe vorbe goale
Nea Kalu si Laurentiu Kenzo - Muncesc cu capul
Nea Kalu si Vali - Nu e loc de smecherie
Play AJ si Kartel - Toti banii
Vik Bratianu - Cine o sa-ti mai dea iubire
Download

Top Taraf TV [Album Full]

Olympus skin - Made in Romania

Olympus lanseaza in Europa o editie limitata a modelului MJU 1020 cu carcase desenate de un tanar roman. Este vorba de Mihai Apostolescu, un bucurestean in varsta de 25 specializat in webdesign si arta grafica. Mai multe detalii despre el le puteti gasi pe site-ul www.013a.com



Caracteristicile camerei sunt:
- senzor CCD de 10.1 mpx
- procesor de imagine TruePic III
- zoom optic 7x
- LCD de 2.7” HyperCrystal II
- 23 de scene predefinite
- Carcasa metalica, slim
- Stabilizator dublu de imagine
- Face detection
- Fotografii de calitate si in conditii de luminozitate redusa gratie tehnologiei Bright Capture
- Functia de Panorama
- Inregistrare video VGA 640x480, 30 cadre pe secunda

Sursa: Hit.ro

Lista inamicilor internetului, publicata

Reporters Sans Frontieres a dat publicitatii, cu ocazia zilei pentru libertate pe internet, o lista cu 15 state "inamice ale internetului", pe care apar pentru prima oara Etiopia si Zimbabwe, informeaza AFP.


Noua lista elaborata de RSF include, ca si anul trecut, Arabia Saudita, Belarus, Myanmar, China, Coreea de Nord, Cuba, Egipt, Iran, Uzbekistan, Siria, Tunisia si Vietnam. Acestora li s-au alaturat, anul acesta, Etiopia si Zimbabwe.

Lista "inamicilor internetului" include si 11 tari "sub supraveghere": Bahrein, Emirate Arabe Unite, Eritreea, Gambia, Iordania, Libia, Malaysia, Sri Lanka, Tadjikistan, Thailanda si Yemen. Spre deosebire de primele, acestea nu ii trimit la inchisoare pe bloggeri si nu cenzureaza masiv internetul. Cu toate acestea, ele "adopta adeseori cadrul juridic necesar pentru a limita internetul", in timp ce autoritatile judiciare si politice "folosesc uneori legislatia antiterorista pentru a supraveghea si localiza opozantii si militantii care se exprima online", precizeaza organizatia.

Cel putin 62 de cyberdisidenti au fost trimisi la inchisoare in intreaga lume in 2007, an in care peste 2.600 de site-uri, bloguri sau forumuri de discutii au fost inchise sau restrictionate, potrivit datelor organizatiei.

Sursa: Mediafax/AFP

miercuri, 12 martie 2008

Inca un succes pentru Google

In timp ce Microsoft incearca sa achizitioneze Yahoo, Google nu sta degeaba si a bifat inca un succes, care cu sigurata ii va ajuta pe viitor.
Intr-un final si autoritatile competente din Europa si-au dat acordul fuziunii intre Google si Doubleclick in valoare de 3,1 miliarde de dolari, unde cea din urma companie este responsabila pentru publicitate online.



Autoritatile americane din domeniul concurentei si-au dat deja de ceva vreme acordul pentru aceasta fuziune, mai ales ca si contracandidatii Microsoft si Yahoo facusera deja achizitii de acest gen, Microsoft patind o suma enorma de 6 miliarde de dolari pentru agentia de publicitate aQuantive si Yahoo care a platit “numai” 680 de milioane de dolari pe Right Media.
Dupa cum vedem se ascute batalia intre cele doua mari firme, Microsoft si Google.

Sursa: DailyTech

BioShock 2, anuntat

Take-Two a anuntat ca o continuare a jocului first-person shooter BioShock este in lucru la studiourile 2K Marin. Jocul este programat sa apara in 2009.
Jocul original BioShock creat de studiourile 2K Boston-2K Australia s-a vandut, de la lansarea sa din 21 august 2007, in peste 2 milioane de exemplare.



Directorul Executiv al Take-Two, Ben Feder, a fost intrebat de ce jocul va fi produs de un alt studio de jocuri fata de cel care a lucrat la jocul original, in speta 2K Boston, si in special, de ce directorul de creatie al acestui studio, Ken Levine, nu se va mai implica in proiect.



Ben Feder a declarat: “ Ken este extrem de important pentru companie si este un stralucit creator de jocuri, el va lucra la BioShock 2 si se va ocupa si de un alt joc nou. Foarte mare parte din munca pentru BioShock 2 va fi facuta de catre studiourile 2K Marin, dar asta nu inseamna ca Ken Levine nu se va implica in proiect.”



Directorul Executiv al Take-Two, Ben Feder a mai confirmat, pentru finalul lui 2008, si lansarea jocurilor Grand Theft Auto IV, Mafia II si Borderlands.



BioShock aprimit titlul de Best Action-Adventure Game la E3 2007 din partea criticilor, iar actiunea din joc se petrece in orasul situat pe fundul marii, Rapture. Fondat de un milionar excentric, Rapture este un experiment utopic care, evident, a esuat si a scos la lumina o mutime de mutatii genetice.

Sursa: Hit.ro

Un meteorit căzut în Peru dă peste cap teoriile cercetătorilor


Cercetătorii au anunţat că un meteorit care a căzut în luna septembrie în Peru se deplasa mai repede şi a lovit pamântul mai puternic decât se aşteptau.

Meteoritul, care a făcut un crater de 15 metri, avea o structură din rocă şi ar fi trebuit să se dezintegreze cu mult înainte de a atinge Pamântul, a declarat Peter Schultz, profesor la Universitatea Brown din Rhode Island.

În general, doar meteoriţii din metal ating suprafaţa Pamântului intacţi, săpând un crater. Cei din rocă intră în atmosferă, încetinesc şi explodează, ceea ce poate forma o gaură în sol, ca un puţ, dar nu un crater.

Acest meteorit s-a deplasat cu o viteză de 40-50 de ori mai mare faţă de cea normală şi a aterizat pe terenul unui râu secat, gaura formată umplându-se de apă subterană.

După Schultz, în urma cercetărilor făcute de echipa sa, ar trebui rediscutată teoria lovirii planetelor de către obiecte străine.

Sursa: www.yahoo.fr

Unguru Bulan - Ziua fomeilor

Parazitii - Vrei banii

marți, 11 martie 2008

Noutati de la Nvidia; seria 98xx o dezamagire?

Nvidia, ramasa de aceasta data putin in urma ATI-AMD care au lansat inaintea lor modelul 3870x2 si trecand in fata Nvidia la capitolul cea mai buna placa video high-end, si-a facut intr-un final simtita prezenta prin anuntarea noilor placi high-end pe care le vor produce.
In acest caz cei care asteptau de la Nvidia o intreaga arhitectura produsa de la zero or sa fie putin dezamagiti, pentru ca produsele din seria 9800 sunt bazate pe seria lansata cu cateva luni in urma: G92(sau 8800GT).



Chipul grafic G92 va sta la baza 9800GTX si la baza noului model cu doua nuclee, GeForce 9800GX2 ( va implementa doua G92 pe aceeasi placa video), dar in schimb vor fi deblocate toate cele 128 de shadere ( fata de 112 cat sunt in prezent functionale pe 8800GT).
Modelul GeForce 9800GX2 va folosi doua G92 cu frecvente de 600 MHz ,memoriile vor avea viteza de 2000Mhz dar in schimb va avea un sistem de racire dual slot.



In aceeasi ordine de idei, primul venit va fi 9800GX2, urmat de o noua revizie a chipsetului nForce 780i, acum cu numele de 790i si cu suport pentru procesoare Intel construite pe 45nm plus DDR 3, pe 25 martie va fi pusa in vanzare GeForce 9800GTX , de aceasta data G92 nu va mai avea nici o limitare, core-ul urmand sa aiba o viteza de 675 MHz si memoriile 2200MHz.
O alta noutate e reprezentata de posibilitatea folosirii lui 9800GTX in solutii “Three-Way SLI”.

Sursa: DailyTech

Proiector in miniatura

Credeati ca le-ati vazut pe toate ? ei bine un proiector de dimensiunea unei cutii de chibrituri cu siguranta nu ati vazut.
Acesta este produs de compania americana 3M si poate proiecta imagini cu diagonala de pana la un metru (40”).



Tehnologia integrata pe acest dispozitiv este LCOS (Liquid crystal on silicon) care este similara ca si mod de functionare cu tehnologia actuala DLP de pe proiectoarele clasice. Probabil vom gasi in curand miniproiectorul integratat in telefoanele mobile sau notebookuri.
Se preconizeaza un pret de vanzare pentru acest gadeget de aproximativ 300 - 400$.

Sursa: 3M

luni, 10 martie 2008

SUA: A fost inventat automobilul pliabil

Massachusetts Institute of Technology (Mit), din Cambridge, a inventat maşina pliabilă, pentru a rezolva problema cu parcările. "Graţia" are două locuri, patru roţi, motor electric, şi a fost botezată, fără prea multă imaginaţie, "City Car".

Computerul de bord găseşte locul de parcare, maşina se pliază la jumătate din mărimea ei, iar apoi se amplasează în spatele altor vehicole similare, precum cărucioarele din supermarket-uri.

Prototipul va fi gata anul viitor.




Sursa: ANSA

Germanii renunta la PC-uri pentru console

Pasionatii de jocuri video din Germania au inceput sa renunte la calculatoarele personale in favoarea consolelor de jocuri video, ceea ce a contribuit la cresterea vanzarilor de jocuri video cu 21 de procente pana la 1,36 miliarde euro in 2007, transmite Reuters.


Asociatia producatorilor germani jocuri video (Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware -BIU) a anuntat ca anul trecut vanzarile de jocuri pentru console, de genul Nintendo Wii, Sony PlayStation sau Microsoft Xbox, pe piata din Germania au crescut cu 38 de procente pana la 904 milioane euro. in contrast, vanzarile de jocuri video pentru computerele personale au scazut cu trei procente pana la 458 milioane euro.

Cel mai puternic ritm de crestere s-a inregistrat pe segmentul jocurilor video pentru terminalele mobile care au inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de 65 de procente pana la 360 milioane euro.

Sursa: Rompres/Reuters

Xbox se ieftineste puternic in Europa

Dorind sa acapareze cat mai mult din piata dominata copios de Nintendo prin consola Wii, Microsoft Corporation a operat ieftiniri consistente la primul model din seria Xbox.
Incepand cu aceasta saptamana clientii care cumpara un Xbox Arcade va costa mai putin cu 80 de euro, de la pretul de 279,95 euro ajungand sa se vanda cu 199,95 de euro.
Cea mai mare scadere nu va fi nici pe departe aceasta, versiunea Xbox Elite, cea mai completa varianta oferita de Microsoft va costa 399,95 de euro de la pretul de 549,95 de euro cat costa pana in prezent.



De asemenea o ieftinire mare va suferi si varianta medie, Xbox Pro Pack (care vine in pachet cu jocurile “Viva Pinata” si “Forza Motorsport”) va costa 299,95 de euro, adica mai ieftin cu o suta de euro decat pretul actual de 399,95 de euro
Prin reducerile de pret operate Microsoft va detine cea mai ieftina consola de pe piata ( 200 de euro pentru Xbox Arcade fata de 249 de euro pentru Nintendo Wii) si preturi foarte bune pentru categoriile superioare care se pot lupta fara probleme de la egal la egal cu Sony cu a lor Playstation 3.

Sursa: DailyTech

MiCoach, mobilul care te ajută să faci sport

"Acum acceleraţi un pic mişcarea. Aţi ajuns la jumătatea exerciţiului" - acesta nu este antrenorul personal, ci un telefon mobil care are acest rol.

Este vorba de miCoach, un produs al Samsung şi Adidas, care au creat un antrenor virtual şi l-au adăugat unui telefon, pe lângă MP3 player, camera foto şi jocuri. Acesta gadget s-a dorit a fi un sistem de antrenament total care monitorizează bătăile inimii, contabilizează câţi kilometri aţi alergat sau câte calorii aţi ars. Iar pentru a vă încuraja să continuaţi, din când în când vă încurajează: "Foarte bine! Continuaţi!"

După felul în care vă mişcaţi, mobilul va recunoaşte dacă sunteţi începător sau avansat. Trebuie să vă fixaţi ceea ce vreţi să faceţi, ce grupe de muşchi doriţi să lucraţi. Apoi să intraţi pe un site unde, în funcţie de vârstă şi greutate, veţi găsi 200 de programe de exerciţii pe care să le faceţi.

La final antrenorul vă va spune: Nice work!

Sursa: timesonline.co.uk

Noua serie de GPS de la Mio: Moov

Mio a lansat in cadrul expozitiei CeBIT trei noi modele de navigatoare GPS pentru masina.
Acestea fac parte din noua seria Moov ce va reprezenta un nou inceput dupa fuziunea cu compania Navman si vor fi denumite Moov 200, Moov 330 si Moov 370.
Moov 200 vine echipat cu procesor Samsung de 400Mhz, ecran de 3.5”, slot SD, Windows Mobile 5 si harta TeleAtlas. Pretul de comercializare aprox 180Eur.



Moov 330 va avea un ecran ceva mai mare de 4.3” si va include suplimenat bluetooth pentru navigarea pe baza de imagini foto via NavPix. Pretul aprox 230Eur
Moov 370 va fi similar cu 330 doar ca va contine si bluetooth pentru conectarea la telefoane mobile precum si abonament pe viata la informatiile despre trafic. Se va comercializa exclusiv cu hartile tarilor din Europa la pretul 280 Eur.

Sursa: Mio

Starcraft II: patru noi imagini

Blizzard a dat publicitatii patru noi imagini din jocul Starcraft 2. Producatorii jocului promit ca numarul unitatilor pe care le vom putea vedea pe ecran va fi mult mai mare.


Starcraft 2 continua saga epica a raselor Protoss, Terran si Zerg. Aceste trei rase puternice si diferite se vor ciocni inca o data intr-un joc de strategie în timp real cu un ritm alert, continuarea legendarului Starcraft. Legiuni de unitati veterane, îmbunatatite si unitati complet noi vor purta un razboi in galaxie, fiecare rasa luptând pentru supravieţuire.


Stacraft 2 va avea o campanie single-player care continua unde a ramas Starcraft: Brood War si va prezenta noi eroi pe langă figurile deja familiare, intr-o poveste sci-fi plina de aventura si intrigi.


De asemenea, Blizzard va oferi inca o data posibilitatea jocului online prin Battle.net. Starcarft 2 va beneficia de mai multe imbunatatiri si caracterestici ce vor face din Starcraft II cel mai bun joc competitiv de tip strategie în timp real.


Totodata producatorii jocului au promis noi unitati, mecanica de joc care vor diferentia si mai mult fiecare rasa, gameplay rapid, dur si echilibrat care readuce si potenteaza magia primului Starcraft.

Sursa: Hit.ro

duminică, 9 martie 2008

Obiceiuri de Mucenici


Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, momentul fiind marcat de respectarea unor interdictii sau de oficierea unor practici cu caracter simbolic.

Dupa ce, in luna februarie (luna lui Faur), plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

In cadrul ceremonialului de scoatere a plugului, femeia din casa era principalul protagonist in desfasurarea practicilor. Dupa aducerea plugului in fata casei, plugarii, de obicei doi la numar, stateau cu capetele descoperite inaintea boilor sau a cailor, dupa caz, iar femeia iesea din casa avand intr-o mana traista pentru plugari iar in cealalta tinand un vas cu apa sfintita, tamaie si un somoiog de busuioc. Femeia se apropia de plug si de carul in care se afla restul atelajelor specifice acestei lucrari agricole, le inconjura de trei ori, stropindu-le cu agheasma si afumandu-le cu tamaie. In timpul celor trei rotatii executate in sensul miscarii aparente a soarelui, femeia rostea, intr-o solemnitate deplina, urmatoarele: "Cat de curata este tamaia si agheasma, asa de curati sa fiti si voi / Si sa umblati nedespartiti la arat / Si nici cand sa nu dati peste vre-un strigoi sau moroi care sa va faca rau".

In fata animalelor de munca se aseza un ou, in credinta ca daca acesta va ramane intreg dupa pornirea carului, atunci si plugarilor le va merge bine pe toata durata plugaritului. Plugarii primeau traista cu mancare, dupa care femeia varsa agheasma ramasa in cofa la picioarele animalelor. Se obisnuia ca in coamele plugului sa se puna acum si un colac impletit in opt, numit Creciun, pastrat in casa de la Craciunul trecut, ca simbol al fertilitatii. Semnificatia oului aruncat este de sorginte precrestina, oul fiind considerat masura tuturor lucrurilor de inceput (ab ovo), el avand aici rol augural si protector in desfasurarea aratului.

Dupa acest moment plin de solemnitate, desfasurat in curtea casei, plugarii porneau plugul catre camp sau catre gradina din apropiere, unde marcau o brazda simbolica, de pocinog (inceput) dupa care dezjugau si hraneau animalele iar ei se ospatau in mod ritual pe brazda.

In unele sate era obiceiul ca in aceasta zi toate plugurile din sat sa fie adunate pe islazul satesc unde, in fata multimii adunate, era chemat preotul care facea o slujba de sfintire a apei si de stropire a fiecarui plug in parte, dupa care plugarii se indreptau catre ogorul propriu pentru marcarea brazdei de inceput.

In traditia populara se considera ca in ziua de 9 martie sfintii mucenici se aduna pentru a participa la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii, ei batand, in acest scop, cu ciomegele in pamantul inghetat. Aceasta practica a fost uzitata si de catre satenii din comunitatile bucovinene, care bateau cu batele in pamant zicand: "Intra frig si iesi caldura, / Sa ne fie vreme buna / Pentru plug si aratura".

Ziua mucenicilor era si un prilej de prognozare a vremii. Se considera ca daca ploua in aceasta zi, va ploua si de Pasti; daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor; daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lunga iar stiuletii de porumb vor urui spre cosare precum rotile de la caruta in trecere peste pamantul inghetat.

Obiceiurile si practicile descrise mai sus puteau fi intalnite in satele Bucovinei - in special in Corocaiesti, Dumbraveni, Calafindesti, Bilca, Vicov, Solea, Stulpicani, Capu Codrului - pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial. Odata cu instalarea comunismului, ele au disparut din obisnuinta satenilor, in special dupa ce aratul a inceput sa fie executat cu tractorul pe pamantul devenit proprietate colectiva.

Astazi, dintre toate practicile stravechi, mai persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori" sau "mucenici", reminiscente ale idolilor neolitici ai fertilitatii, iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu. "Sfintisorii" sunt facuti din aluat dospit si au forma antropomorfa a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor, mai ales copiilor din vecini.