miercuri, 5 martie 2008

Lupta apriga intre AMD si Intel pe platformele mobile

La putin timp dupa impraspatarea platformei Intel Santa Rosa, care denumeste solutia Intel destinata laptopurilor, concurentii de la AMD au profitat de CEBIT pentru a prezenta la randul lor propria solutie adresata calculatoarelor portabile.
Concret AMD a prezentat “Puma” care a treia generatie destinata pc-urilor portabile, si care are la baza procesorul cu nume de cod “Griffin” si chipsetul RS780M.
Numele sub care va fi comercializat procesorul “Griffin” va fi de “Turion Ultra” si are “numai” doua nuclee ( sunt zvonuri ca va fi produsa si o versiune a sa cu patru nuclee insa nu este nimic oficial pentru moment), va suporta memore DDR2-667 si DDR2-800 in cantitate de pana la 8Gb.



Noul procesor foloseste trei planuri pentru cosumul de energie, care sunt independente unul de celalalt, doua pentru fiecare nucleu al procesorului si unul pentru Northbridge si ca independenta lor ( si in concluzie si consumul de curent sa fie mai mic) sa fie si mai pronuntata, fiecare nucleu va putea avea cate o frecventa in mod dinamic in functie de incarcare.
Noua platforma va avea si video integrat, compatibil DirectX 10, si AMD sustine ca este de pana la patru ori mai rapid decat solutia de la Intel - X3100 IGP intre facilitati intalnind capabilitati HDMI si HDCP + Audio, plus implementare nativa a suportului pentru doua Displayuri.
Primele notebookuri bazate pe platforma Puma vor aparea pe piata catre sfarsitul acestui an si preturile lor vor varia intre 699 si 2500 de dolari americani.

Sursa: DailyTech

Niciun comentariu: