marți, 1 aprilie 2008

Arheologii au reluat săpăturile la Stonehenge după 40 de ani, pentru a data complexul


Primele săpături la situl arheologic Stonehenge în ultimii 40 de ani au început luni, iar specialiştii doresc să afle, în urma lucrărilor care vor dura două săptămâni, data exactă la care a fost construit complexul arhitectonic, anunţă BBC World Service.

Specialişti doresc să afle, în urma săpăturilor, semnificaţia rocilor care se află la baza stâlpilor din cercul arhitectural Stonehenge.

Cercetătorii cred că rocile, care se presupune că au fost aduse din Ţara Galilor, sunt secretul adevăratului scop al Stonehenge, şi anume de loc de vindecare.

Săpăturile efectuate la situl vechi de aproximativ 4.500 de ani vor fi efectuate de doi experţi în domeniu, britanicii Tim Darvill, de la Universitatea Bournemouth şi profesorul Geoff Wainwright de la Society of Antiquaries.

Cercetătorii sunt convinşi că situl arheologic de pe Salisbury Plain era un spaţiu în care oamenii veneau să se vindece de diferite boli, iar dovadă a acestui fapt sunt scheletele neolitice care prezintă diferite traume ale mebrelor sau ale capului. Tehnica modernă a demonstrat că multe dintre persoanele ale căror schelete au fost descoperite în zonă au mers mult timp până au ajuns în regiunea din sud-vestul Angliei şi, probabil, au făcut acea călătorie deoarece doreau să se vindece de o boală anume.

Ultimele săpături arheologice în cercul arhitectural Stonehenge au fost efectuate în 1964.

Cercetările prezente vor stabili o vârstă mai exactă şi pentru cercul dublu de roci care a fost primul ridicat la Stonehenge.

Arheologii au estimat în anii '90 că primul cerc de roci a fost ridicat în 2.500 î.e.n., dar o datare mai precisă a fost imposibilă în acea perioadă.

Sursa: NewsIn

Niciun comentariu: