luni, 30 iunie 2008

Domenii in alfabetul chirilic, araba si chineza

Conform unei informatii difuzate de AFP, Rusia isi va putea crea prima adresa de Internet folosind alfabetul chiliric la mijlocul anului viitor.

In prezent, Rusia foloseste doua domenii principale, .ru si .su, dar va introduce unul nou, in aflabetul chirilic. Decizia a fost luata dupa ce s-a demonstrat ca multi rusi au probleme in a utiliza alfabetul latin, ceea ce limiteaza accesul si navigarea pe Internet.
rusia.jpg

Se estimeaza ca numarul utilizatorilor de la sfaritul anului trecut, de 35 de milioane (24% din populatie) va urca la 46 de milioane la sfarsitul acestui an, urmand ca introducerea alfabetului chirilic sa creasca vertiginos acest numar.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a aprobat saptamana trecuta, la Paris, aparitia domeniilor in alfabetul chirilic, impreuna cu cele in araba si in chineza mandarin.

Daca, in mod evident, utilizarea alfabetului chirilic ii va incuraja pe rusi sa acceseze din ce in ce mai mult Internetul, este evident, in acelasi timp, ca va crea o delimitare intre acestia si restul lumii, delimitare impusa de diferentele lingvistice.

Sursa: AFP

Niciun comentariu: