marți, 20 ianuarie 2009

9 milioane de computere atacate de un virus

Virusul Win32.Worm.Downadup face ravagii pe Internet, se imprastie prin exploatarea unei vulnerabilitati din Windows RPC Server Service si infecteaza milioane de PC-uri cu software-ul Windows instalat.

De la un total de aproximativ 2.4 milioane de masini infectate s-a ajuns, in numai doua saptamani, la uimitoarea cifra de 8.9 milioane. Aceasta statistica a fost facuta publica de catre firma de securitate pe Internet, F-Secure. Potrivit unui cercetator din cadrul F-Secure, exista mai multe variante ale virusului Downadup, astfel ca algoritmul prin care se creaza numele domeniului se schimba in functie de varianta acestuia. Varianta despre care se crede ca este cea mai comuna, creaza aproximativ 250 de posibile domenii in fiecare zi.
10242_1.jpg
Cunoscut si sub numele de Conficker sau Kido, virusul a aparut in luna noiembrie a anului trecut si exploateaza o vulnerabilitate din software-ul Microsoft pentru a se imprastia fara sa poata fi detectat in retelele locale. Scopul lui este acela de a instala un presupus software de securitate pe computerele infectate.

Microsoft a lansat deja un pach pentru eliminarea vulnerabilitatii. De altfel, virusul mizeaza tocmai pe faptul ca multi dintre utilizatori nu isi instaleaza patchurile de securitate, e de parere Viorel Canja, Seful Laboratorului Anti-Malware din cadrul BitDefender.

Desi virusul este deja bine cunoscut printre companiile producatoare de sisteme de protectie, acesta se dovedeste a fi imposibil de inlaturat, astfel ca situatia nu se imbunatateste ci, din contra, devine din ce in ce mai greu de sustinut.

Niciun comentariu: