marți, 29 septembrie 2009

Hackerii rusi si-au gasit nasul

Ministerul rus al Justitiei a elaborat un proiect de lege care permite Ministerului de Interne si Serviciului Federal de Securitate sa decida deconectarea cetatenilor rusi de la internet. In afara de aceasta, in caz de necesitate, providerii sunt obligati sa furnizeze informatii despre utilizatori si serviciile acordate acestora, scrie marti ziarul rus Vedomosti, citat de Agerpres.



In acelasi proiect, Ministerul Justitiei propune inasprirea pedepselor pentru hackerii site-urilor institutiilor de stat. Daca in prezent, accesul ilegal la astfel de informatii se pedepseste cu cinci ani de inchisoare, noul text propune ca pedepsele sa mearga pana la sapte ani de privare de libertate.

In prezent, organele de control pot cere intreruperea accesului la internet doar la anumite resurse-internet, precum cele extremiste.

Expertii au atras atentia ca limitarea accesului la internet printr-o decizie a Ministerului de Interne sau a FSB contravine Constitutiei ruse. O lege similara a fost adoptata in Franta, dar intrucat ea incalca prevederile Constitutiei, textul a fost modificat. Acum, un francez poate fi deconectat de la internet numai printr-o decizie a tribunalului, a amintit Astamur Tedeev, expert rus in cadrul grupului care pregateste legea referitoare la internet.

Niciun comentariu: