duminică, 30 martie 2008

Dvs. cumparati online?

Putem spune deja ca, si la noi, comertul electronic este in plina dezvoltare. Dupa perioada de incercari timide, vorbim acum deja despre adevarate companii intemeiate pe acest timp de vanzari si despre o piata virtuala autohtona. Create dupa chipul si asemanarea cu marile site-uri de vanzari online din afara, magazinele virtuale romanesti au inceput sa capete acum si personalitate proprie. Serviciile si produsele oferite reflecta tendintele pietei, interesul cumparatorilor a fost analizat, profilul conturat, astfel incat numeroase site-uri acum s-au dezvoltat special pe anumite segmente, oferind anumite produse cu servicii auxiliare incluse.

Un exemplu este bizconstruct.ro, un site recent lansat, fiind primul magazin online de materiale de constructii, cu livrare acasa gratuita. Daca stii ce vrei sa cumperi si de ce anume materiale ai nevoie, nimic nu este mai simplu: te loghezi la Internet, introduci adresa si incepi sa cumperi pentru construirea sau renovarea casei. In cel mai scurt timp, produsele comandate sunt livrate la destinatie. Avantajul este considerabil, deoarece cumparatorul scapa de stresul si agitatia showroom-urilor si a magzinelor de la periferia orasului, de neplacerile traficului aglomerat si de strdania de a gasi o masina suficient de mare pentru a-si transporta materialele acasa.



Un astfel de magazin nu poate rezista pe piata daca nu are si o oferta completa si preturi corecte fata de clienti. Din fericire insa, cei de la bizconstruct.ro au luat in calcul si aceste aspecte, deoarece site-ul are o gama uriasa si variata de produse necesare pentru constructii,de la acoperisuri pana la detalii de finisare, instalatii sanitare, electrice, mortare si sape. In afara ofertei bogate si satisfacatoare si pentru cei mai pretentiosi, site-ul se poate lauda si cu preturi rezonabile pentru orice buzunar. Ca bonus, bizconstruct.ro ofera si informatii extrem de utile despre cum se executa lucrarile, include o pagina cu date de contact ale unor echipe de executie si advertoriale de la companii producatoare din industrie.

Daca pana acum v-am vorbit despre bizconstruct.ro, ca exemplu de magazin virtual pe o piata care se dezvolta, nu putem sa discutam despre comertul online fara sa aruncam o privire si asupra site-urilor de comparatii. Pe scurt, magazinele isi inscriu produsele si prezinta informatii despre oferta lor. Produsele sunt apoi prezentate vizitatorilor impreuna cu lista magazinelor de unde pot fi achizitionate, preturile si diverse alte conditii de comercializare.

Smartbuy.ro este site de comparatii intre ofertele magazinelor. Ideea este extrem de utila pentru toti cei interesati sa cumpere un produs, dar care se intreaba daca fac cea mai buna alegere in privinta magazinului de la care sa achizitioneze. Deja putem vorbi aici despre o alta categorie de utilizatori de Internet, cei care cunosc deja avantajele cumparaturilor online. Insa si pentru cei mai putini experimentati, un site precum Smartbuy.ro se poate dovedi a fi mai mult decat util, deoarece in afara listei de magazine si de preturi, doritorii pot sa afle detalii despre produse si sa se informeze inainte de achizitionare.



In mod cert, inscrierea pe Smartbuy.ro si pe alte site-uri de profil ofera avantaje reale magazinelor. In afara listarii ofertei lor integrale (sau partiale, in functie de optiune) in mai multe locuri, magazinele isi pot infrunta in mod direct competitorii, permitand potentialilor cumparatori sa analizeze si sa decida cu toate informatiile in fata.

Smartbuy.ro si celelalte site-uri de acest gen sunt o dovada clara a faptului ca si la noi comertul virtual a prins radacini, ca oamenii sunt interesati nu numai sa achizitioneze, ci si sa compare, sa se informeze si sa analizeze, pentru a putea lua decizia cea mai buna pentru ei.

Daca tinem cont ca unul dintre semnalele cele mai importante intr-o piata este dat de intensitatea concurentei, un adevarat motoras de dezvoltare si progresare, atunci putem vorbi despre o piata reala a magazinelor virtuale.

Despre aceasta industrie sunt insa foarte multe de discutat, cu atat mai mult despre controversatele plati online, livrari in conditii de urgenta cu taxe speciale, stocuri si bonusuri. Fiecare dintre acestea poate fi subiectul unui lung si laborios articol. Noi ne-am multumit, deocamdata, sa aruncam o privire doar catre comertul electronic, suficienta pentru a crea seria unor articole despre acest domeniu.

Niciun comentariu: