duminică, 30 martie 2008

Instalarea Windows XP pe hard-disk SATA

In articolul urmator vom prezenta cea mai convenabila varianta pentru a instala pe un calculator cu hard-disk SATA sistemul de operare Windows XP.Este stiut faptul ca la marea majoritate a calculatoarelor cu hard-diskuri SATA nu se poate instala acest sistem de operare, la scurt timp dupa pornirea instalarii dand un mesaj de eroare.



Problema este cu atat mai mare cu cat stim totii ca laptopurile vandute astazi au in majoritatea cazurilor aceste tipuri de hard-diskuri si ori nu au sistem de operare ori vin cu Windows Vista preinstalat. Daca sunteti in una din situatiile de mai sus sunt doua variante, prima presupune achizitionarea unei unitati Floppy externe la un pret de aproximativ 100 de lei (nu este foarte economic ca pentru o instalare de Windows la 6 luni sa platim asa de mult) iar a doua varianta este crearea unui disc personalizat de Windows XP, care sa cuprinda driverele SATA aferente placii de baza pe care o aveti.

Driverele necesare se gasesc in general pe site-urile producatorilor laptopurilor sau placilor de baza iar singurele lucruri de care mai aveti nevoie sunt cateva blankuri cd/dvd (in cazul in care stricati primul disk) si programul freeware nLite, care permite modificarea in detaliu a discului de Windows XP (eliminarea anumitor elemente din sistem, pre-introducerea key-ului de windows samd).

In continuare puteti urmari realizarea practica a unui disk personalizat de Windows XP vizionand materialul video ce insoteste acest material.

Sursa: Hit.ro

Niciun comentariu: