marți, 1 aprilie 2008

9800GTX - Cea mai 9 definiţie a scalabilitaţii şi overclockingului

În ultima lună NVIDIA a lansat la distanţă mică una de alta, toate cele 3 modele ale seriei 9. Fiecare model a fost aşteptat cu sufletul la gură de către comunitatea entuziaştilor pentru a vedea ce performanţe dezlănţuie noua serie de acceleratoare grafice. 9600GT a fost un success ca raport performanţă-preţ, 9800GX2, un monstru de neegalat care mai are însă un spor de performanţă destul de mare de oferit prin driverele din ce în ce mai noi.

9800GTX se situează al doilea faţă de 8800 GTX pe care îl devansează cu un procent destul de mare doar din punct de vedere al costului. Preţul specificat de producător este de 299-349 USD iar modelul care l-am avut pentru testare, produs de către BFG are un preţ de vânzare de 1000 Lei.

Frecvenţele GPU-ului ale modelului testat de către noi sunt de 675 MHz, shaderele rulează la 1688 MHz, iar memoriile mai rapide cu 0.1 nanosecunde decăt cele folosite până acum (0.9 ns faţă de 1 ns) rulează la 2200 MHz. GPU-ul grafic este construit în tehnologia de 65nm iar în micul pachet de silicon se află nu mai puţin de 754 milioane de tranzistori.

Tabel

9800 GTX beneficiază de toate tehnologiile revoluţionare NVIDIA, cum ar fi: 3-Way SLI (mod în care după spusele NVIDIA performanţele faţă de o singură placă de acest fel sunt mai ridicate cu peste 160 de procente – vom reveni cu teste în acest sens în viitorul foarte apropiat), Hybrid Power (consumul de curent al acestui “nou venit” în familia adaptoarelor grafice este de aproximativ 150W, consum ce poate fi redus în momentele de “linişte” la 10-20W) şi Pure Video HD (tehnologie ce îmbunătăţeşte semnificativ calitatea imaginii şi preia din povara CPU-ului de a decoda filmele de înaltă rezoluţie).

Ce ne-a susprins că după 3 ore de teste în rezoluţii mari ventilatorul se menţine la o turaţie foarte mică iar temperatura plăcii rămâne în limite destul de normale la 50-55 de grade. PCB-ul de asemenea a fost regândit pentru a face posibilă tehnologia Hybrid Power şi pentru a putea descătuşa potenţialul procesorului grafic (GPU) şi al memoriilor video extrem de rapide, ceea ce transformă 9800GTX-ul într-o soluţie overclockabilă peste măsură în comparaţie cu predecesorii săi.

GeForce-9800_GTX_1183_F

Din câte putem observa după rezultatele obţinute, 9800GTX depăşeşte concurentul său direct de la ATI (HD 3870) într-o manieră elegantă, însă este depăşit de 8800 GTX, însă să nu uităm că acesta din urmă costă aproape dublu. Preţul mai mult decât rezonabil, scalabilitatea şi potenţialul extraordinar de overclocking ale noului accelerator îndeamnă toţi gamerii adevăraţi la construirea unor configuraţii SLI, chiar 3-way SLI.

Grafic 3

Niciun comentariu: