luni, 14 aprilie 2008

Elefanţi beţi în savană. Mit sau realitate? -VIDEO

Cine a avut ocazia să citească o broşură de călătorii despre Africa, a auzit în mod sigur de elefanţii care se îmbată cu fructele marula. Marula este o specie de mango care fermentează imediat cum se coace, datorită căldurilor foarte mari. Elefanţii şi alte animale africane, mănâncă fructele "alcoolizate" şi... se îmbată.

Cel puţin asta se credea până acum. Cu toate că există martori oculari ai turmentării animalelor şi au fost scrise numeroase cărţi pe această temă care confirmau ipoteza, un studiu recent ne spune o cu totul altă poveste.

Steve Morris, biolog la Universitatea Bristol din Anglia şi co-autor al studiului, spune că în Africa există anecdote cu elefanţi beţi de mai bine de un secol. Dar în biologie nu există nicio dovadă care să confirme poveştile, subliniază Morris.

Prima dovadă a cercetătorilor că animalele nu se îmbată de la marula este faptul că elefanţii nu mănâncă fructele fermentate de pe jos, ci le culeg direct din copaci pe cele coapte, la fel ca şi maimuţele şi diversele păsări.

Nici fermentarea fructelor în stomacul animalelor nu este mai plauzibilă, întrucât mâncarea trece prin sistemnul digestiv într-un interval de la 12 la 46 de ore, prea mic pentru ca procesul de fermentare să ia loc.

Şi chiar dacă aceste lucruri s-ar întâmpla, este puţin probabil ca mâncarea să îi turmenteze pe elefanţi. Luând în considerare greutatea corpului, rata de digestie a elefantului şi alţi factori, cercetătorii au ajuns la concluzia că un elefant ar trebui să consume 1.9 litri de etanol ca să se îmbete.

Întrucât fructele marula fermentate au alcool în proporţie de 7%, ar fi nevoie de 27 de litri de suc de marula pentru ca elefanţii să se turmenteze!

Morris declară că starea de ameţeală a animalelor se poate datora fie otrăvirii de către insectele din copacul marula, fie faptului că fructul conţine substanţe chimice care îl ameţesc pe elefant.

Cu toate că cercetătorii ne spun, prin urmare, că nu vom găsi prea uşor un elefant beat sub un copac de marula... există dovezi înregistrate pe peliculă că poveştile sunt adevărate.



Sursa: National Geographic
Foto: elephantjokes.co.uk

Niciun comentariu: