vineri, 4 aprilie 2008

IT-ul după 2008


De multe ori sunt întrebat cum e percepută „în străinătate” această lume a calculatoarelor şi aparatelor electronice, cum văd cei din ţările mai prospere IT-ul, ce-şi cumpără, cum îşi cumpără şi spre ce se orientează ei, care sunt diferenţele faţă de România.

Profitând de ocazia că recent cei de la Gartner au dat o serie de „predicţii” despre IT-ul după 2008, m-am gândit să analizăm împreună informaţiile, să vedem ce s-ar aplica şi în România şi să sesizăm astfel eventualele diferenţe între noi şi „restul lumii”. Comentariile reprezintă parerea mea personală cu privire la subiect, pot să nu fie pe placul tuturor, tocmai de aceea vă invit să discutăm.

Am ales să nu reproduc decât ideea pasajelor pentru a nu încărca prea mult pagina. Recomand consultarea în paralel a paginii cu textul original. Textul integral Gartner îl găsiţi aici http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=593207.

1. By 2011, Apple will double its U.S. and Western Europe unit market share in Computers.

Se poate întâmpla şi în România, şi ar fi evident un pas mare pentru cei de la Apple. Va mai trece însă ceva vreme până a deveni un jucător foarte puternic pe piaţă.

2. By 2012, 50 per cent of traveling workers will leave their notebooks at home in favour of other devices.

După părerea mea, noi încă nici nu am ajuns bine la moda laptopurilor purtate după noi (să zicem c-aş accepta ideea dacă ne-am gândi strict la Bucureşti), în condiţiile acestea nu cred că ne putem da cu părerea despre subiect. În continuare cei ce poartă laptop-ul cu ei sunt văzuţi ca „şmecheri” care „se dau mari”.

Am putea considera predicţia ca fiind corectă, cei câţiva aliniaţi „trend-ului” vor face chiar mai repede zic eu trecerea către PDA/smartphone (sau acel dispozitiv universal pe care tot îl aşteptăm, toţi se chinuie să-l proiecteze şi nu reuşesc).

3. By 2012, 80 per cent of all commercial software will include elements of open-source technology.

Da, chiar mai repede, competiţia obligă la aşa ceva. Atâta timp cât tehnologiile open-source au devenit mai mature, mai stabile, sunt de asemenea greu de ignorat datorită investiţiilor reduse pe care le implică folosirea lor.

4. By 2012, at least one-third of business application software spending will be as service subscription instead of as product license.

Fără îndoială, excelent conceptul de „software cu chirie” la nivelul companiilor, ideea procurării de software ca serviciu, în funcţie de cum/când/cât/cum ai nevoie. Din păcate, la noi în ţară, chiar în lumea „de business” se întâlnesc foarte multe cazuri în care investiţia înseamnă hardware, iar software-ul e considerat „gratuit” pentru că se poate pirata. Nu cred că se vor schimba lucrurile până în 2012.

5. By 2011, early technology adopters will forgo capital expenditures and instead purchase 40 per cent of their IT infrastructure as a service.

În oarecum aceeaşi idee de mai sus, procurarea infrastructurii ca serviciu, sau mai pe româneşte folosirea (închirierea) de resurse hardware (de genul putere de calcul, lăţime de bandă etc.) la distanţă, de la altă locaţie specializată în a le oferi. Există asemenea centre în România, au şi clienţi dar din nou, cu o floare nu se face primăvară. Cu toţii am intrat pe site-urile unor companii „de top” ce învârt mult capital şi vedem că unele dintre aceste pagini par a fi create de omul „de la tehnic” pe baza unui template „de pe net” într-o sâmbătă dimineaţa în care era puţin mahmur.

6. By 2009, more than one third of IT organizations will have one or more environmental criteria in their top six buying criteria for IT-related goods.

Sunt dintre aceia ce consideră că dacă vom continua să ne batem joc de natură în aceeaşi măsură în care o facem acum, vom fi răsplătiţi aşa cum merităm. Dealtfel conceptul Green IT e susţinut de care începe să se mai deştepte, cel mai recent exemplu fiind CeBIT-ul. Din păcate, după părerea mea nu e nici o şansă ca în România lucrurile să se schimbe şi predicţia să se îndeplinească atât de devreme, gândirea pe termen lung e un lucru la care suntem deficitari. Vezi unele parcuri din oraşele mari ce capăta alte destinaţii, vezi chiar unii colegi de-ai mei care, deşi locuiesc la 10-15 minute de serviciu, vin cu maşina. Scuze dacă am fost puţin offtopic, mi-am vărsat năduful aici.

7. By 2010, 75 per cent of organisations will use full life cycle energy and CO2 footprint as mandatory PC hardware buying criteria.

Direcţia acestei predicţii e, ca mai sus, una ecologică. Pentru a produce „ceva” şi pentru a menţine acel lucru în funcţiune, se foloseşte o energie. Ideea e de a ne orienta spre a produce aparatură cu energie cât mai puţină şi cu reziduuri cât mai mici. Multe din acţiunile noastre sunt însoţite de o emisie de dioxid de carbon, acel CO2 footprint e gradul cu care o anumită persoană (lucru, activitate, domeniu, industrie) contribuie la încălzirea globală (şi la toate transformările precum schimbarea climei etc.) prin emisia de dioxid de carbon. Poate o să vă mire, se pare că industria IT produce aproximativ 2% din emisiile de CO2, cam acelaşi procent cu industria aeronautică.

Sunt convins că mulţi „de-ai noştri” nici nu prea ştiu cu ce se mănâncă termenii de mai sus. Aşadar, aceste lucruri, până în 2010, în România – nu cred.

8. By 2011, suppliers to large global enterprises will need to prove their green credentials via an audited process to retain preferred supplier status.

Măsură globală, va afecta implicit şi ţara noastră, cei ce doresc să supravieţuiască pe piaţă vor trebui să se alinieze. Totuşi, a treia predicţie legată de mediu – aţi auzit pe la noi (pe plaiurile foste mioritice acum cartiere rezidenţiale sau zone comerciale) termenii IT şi ecologie des asociaţi?

9. By 2010, end-user preferences will decide as much as half of all software, hardware and services acquisitions made by IT.

Aici eu zic că deja noi stăm mai bine, procentul utilizatorilor interesaţi şi capabili de a se informa înainte de a face achiziţii, atât casnice cât şi pentru zona de business, este mare.

10. Through 2011, the number of 3-D printers in homes and businesses will grow 100-fold over 2006 levels.

Sincer, mi se pare o predicţie cam „de umplutură”, sigur, numărul printer-elor 3D va creşte, dar nu văd sensul comparaţiei cu cifrele din 2006.

Niciun comentariu: