vineri, 4 aprilie 2008

NATO îşi consolidează răspunsul în faţa atacurilor cibernetice


NATO a decis înfiinţarea de echipe speciale pentru a răspunde eventualelor atacuri cibernetice, în urma unor acte de acest gen care au vizat site-urile guvernamentale din Estonia, membră a Alianţei, a anunţat astăzi un responsabil de rang înalt, relatează NewsIn.

"A fost o ameninţare foarte clară şi NATO a răspuns foarte eficient şi rapid, găsind mijloace pentru a-şi consolida sistemele", a declarat oficialul, sub acoperirea anonimatului, la închiderea summitului NATO de la Bucureşti. Potrivit sursei, această "experienţă foarte concretă" a dus la o schimbare importantă în modul de gândire al NATO, care a răspuns mai ales prin înfiinţarea unui Centru de excelenţă în apărarea cibernetică, la Tallinn, care va fi inaugurat oficial în 2009.
Estonia este susţinută în proiect de către Statele Unite, Germania, România, Italia şi Spania.

Pentru "gestionarea consecinţelor" atacurilor cibernetice, Alianţa a înfiinţat echipe gata să intervină în 24 de ore în ţările afectate, ca cele decise de NATO pentru eventuale atacuri chimice, biologice sau radiologice. Însă un atac cibernetic nu va declanşa un răspuns militar. "Este ceva departe, foarte departe de acest gen de scenariu", a spus oficialul.

Site-urile guvernului eston, dar şi cele ale unor bănci şi ale altor instituţii au fost vizate de atacuri cibernetice în 2007. Responsabilii estoni au acuzat atunci Rusia, după ce au descoperit că unele dintre atacuri proveneau de la servere ale administraţiei ruse şi chiar de la biroul preşedintelui Vladimir Putin. Moscova a negat orice implicare, iar oficialii estoni au acuzat-o că refuză să coopereze în anchetă.

Sursa: NewsIn

Niciun comentariu: