vineri, 4 aprilie 2008

A pornit cel mai puternic supercomputer din Europa Centrală şi de Est


Paul Otellini, presedintele Intel şi rectorul Universităţii Tehnice din Gdansk, profesorul Janusz Rachon şi cu directorul centrului Trojmiejska Akademicka Siec Komputerowa (TASK), profesorul Mscislaw Nakonieczny, au apăsat butonul de start al celui mai mare supercomputer din Polonia, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Centrul Informatic TASK, din Polonia.

Cu nume de cod „Galley”, supercomputerul a fost anunţat acum şase luni. Galley oferă o putere de calcul de 50.000 de miliarde de operaţiuni pe secundă, fiind de aproximativ 4.400 de ori mai rapid decât supercomputerul IBM Deep Blue, care a câştigat partida de şah împotriva campionului mondial de şah, Gary Kasparov, în 1997.

Supercomputer

Galley înglobează 1.400 de procesoare quad-core Intel Xeon, echivalentul a 5.600 de unităţi de procesare. Acesta este cel mai puternic supercomputer din Europa Centrala si de Est şi pe locul nouă în topul european al supercomputerelor.
Galley va fi utilizat de mai multe universităţi poloneze, în cadrul proiectelor ştiinţifice, printre care se numără proiecte de cercetare din diverse domenii de activitate precum chimie, fizică, inginerie, electronică şi oceanografie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

aha naspa pc:) al meu e mai bun :)