marți, 3 iunie 2008

Competitie pentru Intel din partea Nvidia

Nvidia se tine de promisiunile facute cu ceva vreme in urma si a anuntat ca intra in competitie cu Intel in ce priveste dispozitivele ultraportabile de genul mini-calculatoarelor (care folosesc de exemplu Intel Atom).

nvidia-interior.jpg


Solutia propusa de Nvidia este denumita Tegra si este practic o solutie unificata CPU, GPU, Northbridge si Southbridge intr-un chip de dimensiuni foarte mici.
Procesorul va fi construit pe arhitectura ARM 11 si Tegra va avea doua serii propuse pentru utilizatori.
Prima va fi Tegra APX2500 care este destinat folosirii in telefoane si “Mobile Internet Devices”, care va permite de exemplu rularea a zece ore de film in format HD si pana la 100 de ore de muzica, in plus va putea fi folosit si la produse de genul PND ( Personal Navigation Device), playere multimedia (video), sau MP3 Playere si intre tehnologiile implementate la APX2500 gasim decodare HD 720p, grafica avansata cu support pentru OpenGL ES 2.0, Direct3D Mobile si suport PureVideo.
Modelul Tegra CSX 600/650 este destinat spre folosire la laptopuri de mici dimensiuni insa el va avea o mica problema pentru ca nu are arhitectura X86, asadar nu va putea rule sisteme de operare Windows standard (cum ar fi XP sau Vista).

Sursa: Digitimes

Niciun comentariu: