vineri, 17 aprilie 2009

Profitul Nokia scade cu 90%

Unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata de telefoane mobile se resimte puternic in aceasta perioada de criza. Nokia a raportat venituri cu pana la 90% mai mici fata de cele inregistrate in anl trecut, in aceeasi perioada.

Daca in 2008 profitul net era de 1,6 miliarde de dolari in primul trimestru, Nokia a iregistrat doar 161 de milioane in acest an. Mai exact, compania a vandut doar 93 de milioane de telefoane, cu 19% mai putine decat anul trecut, cand, in primul trimestru, s-au inregistrat vanzari de 115 milioane de aparate.

Nokia a inceput sa inchida contractele cu companii straine pentru asamblarea produselor, alegand sa realizeze acest lucru la nivel intern.

Scaderea vanzarilor telefoanelor si a accesoriilor Nokia este o consecinta atat a situatiei de criza, dar si a competitiei puternice declansate de Apple si HTC cu cele doua smartphone-uri care au starnit mult interes: iPhone si G1. La acestea, se adauga si alte produse extrem de atractive care au invadat piata, in conditiile in care Nokia a lansat de-abia la sfarsitul anului trecut primul telefon cu touchscreen, pe care nici nu l-a putut aduce pe piata europeana inainte de Craciun.

Niciun comentariu: