duminică, 13 aprilie 2008

Marele Canion din Colorado, la fel de vechi ca şi dinozaurii



Noile dovezi geologice indică faptul că Marele Canion din SUA ar fi la fel de vechi ca şi dinozaurii, adică cu peste 40 de milioane de ani mai vechi decât se credea până acum, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la University of Colorado at Boulder şi California Institute of Technology.

Echipa a folosit o tehnică numită datare radiometrică, pentru a arăta că Marele Canion s-a format acum peste 55 de milioane de ani, cu 40-50 de milioane mai devreme decât se credea până acum. Cercetătorii au adunat dovezi de la pietrele din canion şi din platourile din jur, ce erau depozitate la nivelul mării cu câteva sute de milioane de ani înainte ca această regiune să se înalţe şi să se erodeze sub forma canionului actual.

Unul dintre cele mai surprinzătoare rezultate ale studiului este reprezentat de dovezile care arată că platourile de lângă canion au erodat la fel ca Marele Canion. Se pare, prin urmare, că micile pârâuri de pe platouri au fost la fel de eficiente ca vechiul râu Colorado în sculptarea masivului canion.

"Dacă stai în vârful Marelui Canion de azi, fundul vechiului canion ar fi stat exact deasupra capului tău, dar pentru că a fost supus unei erodări masive, a ajuns la acest nivel", a declarat cercetătorul Rebecca Flowers.

Sursa: Live Science
Foto: flickr.com

Niciun comentariu: